Chów ekologiczny krów mlecznych :
Najkorzystniejsze dla środowiska praktyki z wysoką dbałością o dobrostan zwierząt i różnorodność biologiczna,
Krowy wypasane są głównie na pastwiskach latem,
Krowy zimą mają dostęp do wybiegów i ruchu na powietrzu.
Krowy w oborach mają zapewnione duże stanowiska, aby mieć swobodę stania, obracania się, czyszczenia, wykonywania naturalnych ruchów,
Krowy mają stały dostęp do wody i paszy, dużą ilość światła i naturalną ściółkę – zazwyczaj z siana.
Pasze wykorzystywane do karmienia krów są produkowane w gospodarstwie ekologicznym.
Podstawą takiej paszy w okresie letnim zazwyczaj są zielonki, a w okresie zimowym kiszonki i siano .
Wytwarza się je metodami naturalnymi i bez wykorzystanie nawozów sztucznych. Niedozwolone jest tu stosowanie surowców paszowych zawierających organizmy genetycznie modyfikowane (GMO).
Taka ekologiczna dieta dla krów wpływa nie tylko korzystnie na jakość i smak ich mleka, ale również ma pozytywne oddziaływanie na glebę i środowisko.
Mleko można określić jako ekologiczne, jeśli pochodzi z gospodarstwa, które legitymuje się certyfikatem, potwierdzającym zgodność sposobu produkcji z wymogami rolnictwa ekologicznego obowiązującymi w UE.
Smak i skład odżywczy mleka zależy w wysokim stopniu od warunków środowiskowych, oraz od sposobu żywienia krów.
Ekologiczne produkty mleczarskie są wolne od pozostałości antybiotyków, hormonów, środków chemicznych i GMO.
Ekologiczne przetwory mleczne charakteryzują się ( w porównaniu z przetworami z gospodarstw konwencjonalnych) :
wyższą zawartością nienasyconych kwasów tłuszczowych,
dobrymi proporcjami kwasów Omega-6 do Omega-3,
wyższą zawartością witaminy E i przeciwutleniaczy, jak karotenoidy, α-laktoalbuminy, β-laktoglobuliny, laktoferyny i lizyny.
wyższą zawartością CLA, czyli sprzężonego kwasu linolowego (działanie przeciwnowotworowe, przeciwmiażdżycowe i poprawiające działanie układu odpornościowego.),
W naszym sklepie znajdziecie szeroka gamę produktów mleczarskich z mleka bio:
jogurty probiotyczne bio,
jogurty smakowe bio,
serki kanapkowe bio,
serki smakowe bio( na słodko),
masło bio,
sery podpuszczkowe bio,
twarogi bio,
kefiry bio,
maślanki bio,
serwatki bio,
mleko zsiadłe bio,
mleko bio.
.